
TÜRK YAZILIMCI TÜRKİYE’NİN İLK BLOCKCHAİN’İNİ YAZDI
Çağın dijital teknolojilerinden “blockchain” (blok zinciri) Türk yazılımcı tarafından 5 yılda yazıldı. Dünyadaki benzerlerinden farklı özellikleri bulunan blok zinciri ağı, ülkemizin ilk yerli networkü olma özelliğine sahip.
Türk yazılımcı Erdoğan Uğuz, 2016 yılda tasarladığı blockchain ağını, 5 yılda tamamlamayarak faaliyete geçirdi. Farklı ve kendine özgü iş modeli ile tasarlanan blok zinciri ağı, dünyanın da dikkatini çekecek farklı özellikler barındırıyor.
HERHANGİ BİR NETWORKÜN UZANTISI DEĞİLİZ
İlk yerli blok zincir ağının mimarı Erdoğan Uğuz, “Ötüken Blockchain” adını verdiği blok zincirinin farklı zincirlerin, networklerin uzantısı olmadığını vurguladı.
Uğuz; “Teknoloji ile uğraşan arkadaşlar bilirler dünyada da pek çok blockchain ağı var. Fakat hepsi atası olan bitcoinin türevleri olarak türedi. Yani bir tane yapılmış olan teknolojiden türeyerek çıktılar. Fakat biz böyle bir şey yapmadık. Biz her hangi bir networkün uzantısı değiliz. Biz tamamen kendi imkanlarımızla kendi algoritmalarımızla kodladık. Kendimiz geliştirdik, herhangi bir blok zinciri ağın uzantısı değiliz, kopyası değiliz, çatalı değiliz. İş modelimiz yapımız tamamen farklı. Şu anda bu teknoloji ile ilgili çok büyük enerji sarfiyatları var. Madencilikler, ekran kartları, anakartlar gibi teknolojiler kullanılıyor. Bizde bu tip teknolojiler de yok” dedi.
ALGORİTMASI FARKLI
Uğuz, sistemin dünyadaki örneklerini de dikkat çekerek, yerli blok zinciri ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Bizim şöyle bir farkımız daha farkımız; mesela ethereum var herkes biliyordur bunu, ethereum networkünü desteklemek için matic çıktı daha iyileştirmek için. Biz böyle bir ağı desteklemek için de çıkmadık. Yani tamamen özeliz. Özgün, algoritmamız farklı, kodlarımız farklı, çalışma şeklimiz farklı, geri dönüşümümüz sadece belirli bir kapital kesime değil herkese açık. Ondan dolayı biz ilkiz.”
TÜRK LİRASINA ENDEKSLİ
“Blockchain aslında bir teknoloji, yani günümüzde hatta dünyada uzunca bir müddet kullanılacak çok önemli bir teknoloji” hatırlatmasında bulunan Uğuz, algoritması, yazılımı çok zor olan blok zincirlerinin finans sektörü ile duyurulduğu ve suistimallerin yaşanmasından dolayı kripto para olarak algılandığını söyledi.
Uğuz, yerli blok zinciri ağı üzerinde de kripto para olmasına karşında Türk Lirası endeksi ile çalışan farklı kripto paranın çok ötesinde kullanım alanlarının olduğuna işaret etti.
“BİR DEVLETİN ALT YAPISINI OLUŞTURABİLİRSİNİZ”
Yazılımcı Erdoğan Uğuz, şunları kaydetti: “Yani yabancı para birimi yok. Bir kişi bizim sistemimizle iş yapacağı zaman mutlaka Türk Lirası üzerinden işlem yapıyor. Blockchain’i bir okyanus gibi düşünün kripto para da o okyanusta bir damla. Blockchain ile haberleşme protokolleri yazarsınız, mesajlaşma protokolleri yazarsınız, bir devletin altyapısını, örnek veriyorum bir maliye bakanlığını bir blok zinciri ağı üzerine inşa edebilirsiniz. Ya da noterler birliğini düşünün, birbirleri arasında evrak alıp, gönderiyorlar, bu sistemleri kullanabilirsiniz. Maalesef yanlış bir algı var ama bu algı zaman içerisine yıkılacaktır. İnsanlar blockchain teknolojisinin ne kadar önemli bir teknoloji olduğunu anlayacaklar ve inşallah ülkemizde de bu alanda kendisini geliştirip vatanına, milletine, dünyaya, insanlığa faydalı işler yapmaya çalışacak gençlerin de çıkacağına inanıyorum. En önce bu algıyı yıkmamız gerek.”
KULLANIMA HAZIR BİR BLOK ZİNCİRİ
Uğuz, 2016 yılında tasarladığı blok zincirini 2022 yılı Eylül ayı itibari ile tamamlayarak açtığını söyledi.
Dünyadaki diğer ağları titizlikle incelediklerini söyleyen Uğuz; “Çok büyük blok zincir ağlarını, mesela bitcoin algoritmasını, litcoin, bitcoin cash, ethereum gibi algoritmaların tamamını inceledik. Bunlara ek neler yapabiliriz, artıları, eksileri neler hepsini değerlendirdik. 2022 Eylül ayının başında biz bunu açtık. Şu anda sistemimiz faal ve aktif durumda. Hatta Ekim ayı itibari ile iş planımızda kendi sektörümüzde hizmet verdiğimiz müşterilerimize dijital cüzdan açma vaadimiz vardı onları da açmaya başladık. Sistemimiz aktif, kullanıma hazır ve eksiksiz. Zaman içinde geliştirmeler olacak.
Projedeki hedefimiz kripto para çıkarıp, ortamı kasıp kavurmak değil. Böyle bir amaçla asla girmedik. Blok zincirimizin adı Ötüken Blok Zincir. Öncelikle ilişkide bulunduğumuz ülkelerle haberleşme ağını geliştirmek için yaptık. Yabancı bir blok zinciri ağlarına girmek için dolar satın almak zorundasınız, ya da o ülkenin, o networkün kripto parasını satın almak zorunda ve bunu sadece dolarla yapabiliyorlar. TL ile alsanız bile para dolara, avroya dönüşüyor. Bizim blok zinciri ağımızda yabancı para birimi yok. Yabancı para birimi giriyor ama Türk Lirasına dönüşüyor. Dolayısıyla TL’ye arz noktasında çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Yakın olduğumuz, ticaretimizin aktif olduğu ülkeler ile gerek haberleşmelerimiz gerek yazışmalarımız gerekse paranın dijital alanda bir birine aktarılması noktasında kesinlikle çok büyük faydası olacak.”
DÜNYA 1 DOLARA BİZ 1 TL’YE ÜCRETLENDİRM YAPIYORUZ
Yerli blok zincirinde fiyatlandırma avantajının da bulunduğuna dikkat çeken Uğuz; “Şuanda blok zinciri ağlara ülkeler arası para transferini 1 dolar gibi bir ücrete yapıyor biz bunu 1 TL’ye yapıyoruz. Mesela sanat camiasında bir sanatçı bir blok zinciri ağına eserini kayıt edecek, 1 dolar para harcayacak. Aynı sanatçı bizim networkümüze şu an için 18 tane ürün kayıt edebilir, bu da ne olacak bizi daha cazip kılacak, TL’ye arzı arttıracak. Siz şu an Türkiye’deki ya da yurt dışındaki bir parayı rahatlıkla bok zinciri ağı üzerinden dijitalleştirerek ülke sınırları içine alabilirsiniz.
Dijital network üzerinden isterseniz dijital bir borsa kurabilirsiniz, bu borsanın içerisine para da satarsınız, altın, gümüş gibi materyal de satabilirsiniz, petrol satabilir, doğalgaz transfer edebilirsiniz. Sonuçta bunları yapmak için dünyada bazı sistemler var, blok zinciri ağı üzerinden her şeyi transfer edebilirsiniz bununla ilgili herhangi bir kısıtlamanız yok. Transfer edebildiğiniz gibi sağlam çalışan bir blok zinciri ağının üzerinde alt yapısı olmayan bir ülkenin maliye bakanlığından sağlık bakanlığına kadar eğitim biriminden emniyet güçlerine kadar bütün ağını da inşa edebilirsiniz” dedi.
YERLİ BLOCKCHAİN’İ ORMANDA YAZDI
“Blockchain, başlı başına bir hazinedir. Sadece nasıl kullanacağımızı iyi bilmemiz gerekir” ifadelerini kullanan Erdoğan Uğuz, gezmeyi seven bir yazılımcı olarak yerli blok zincirini doğal ortamda ormanda yazdığını söyledi.
Uğuz, şunları aktardı: “Gezmeyi çok seviyorum, özellikle doğal ortamları çok seviyorum. Aracımda bile tesisat var, kafamın estiği yerde kenara çekiyorum, basıyorum düğmeye çalışmaya başlıyorum. Daha güzel oluyor, keyif alıyorum. En iyi yazılımlar garajda başlamış diye bir söz var ya teknoloji dünyasında, Google’yi, Microsoft’u garajda yapmışlar, biz de bu yazılımı ormanda yaptık. Benzersiz, bir başkasının kopyası olmayan bir başkasının iş modelini benimsemeyen, tamamen kendi kodlarımızla yazdığımız blok zinciri ağını böyle yerlerde yazdık. Diğer yazılımcı arkadaşlara tavsiye ederim dört duvar arasında kalmasınlar.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.