Yoksulluk Sınırı Ağustos Ayına Göre Rekor Seviyede! Fiyatların Artış Nedeni Tespit Edildi

Yoksulluk Sınırı Ağustos Ayına Göre Rekor Seviyede! Fiyatların Artış Nedeni Tespit Edildi

Yoksulluk seviyesinin artmasının ardından vatandaşlar fiyatların azalıp azalmayacağını merak ediyor. Alınan bilgiler neticesinde gıda fiyatları üzerindeki yüksek artıştan dolayı açlık sınırı rekor seviyeye ulaştı. Bunun ardından ağustos ayına göre yoksulluk oranı da belli oldu. İşte detaylar...

Yapılan araştırmalara göre yoksulluk sınırı ağustos ayına göre arttı. Alınan bilgiler neticesinde bir önceki aya oranla yoksulluk sınırı 400 lira artarak 10 bin 300 liraya kadar yükseldi. Konuyla alakalı araştırma yapan Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) rapora oranla açlık sınırının 2 bin 864 liradan 2 bin 977 liraya kadar çıktığını belirtti. Bunun dışında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması da böylelikle artmış oldu.

Yapılan araştırmalara göre açlık sınırı İstanbul'da 3 bin 143 seviyesini yükselirken İzmir'de ise bu oran 3 bin 256 lira seviyesine kadar çıktı. Bunun dışında yapılan araştırmalarda dört kişilik bir ailenin açlık sınırını oranla 99.25 liraya kadar sağlıklı beslenebilecek tespit edildi. Bunun dışında son 18 yılda açlık sınırı ilk defa bu kadar arttı. Ağustos ayına oranla süt ve süt ürünleri grubunda 35.12 liralık harcama gereksinimi ile birlikte en yüksek maliyet grubu açıklanmış oldu. Bunun ardından et, balık ve tavuk grubu ise 20 liraya çıkarken meyve ve sebze harcaması ise 15.93 seviyelerine kadar ulaştı.

Bu oranların ardından yetişkin bir kadının sağlıklı beslenebilmek için ay boyunca 772 liraya ihtiyaç duyduğu ortaya çıkarken yetişkin bir erkeğin ise aylık harcamasının 799 lira olduğu tespit edildi. Çocuklu ailelerin yüzde 74'ünün bebek bezi ya da maması almakta zorlandığı biliniyor. Bundan dolayı çocuklu aileler çocuklarına şekerli su, hazır çorba, pirinç lapası gibi yiyeceklerle beslemek zorunda kalıyor. Ayrıca hanelerin yüzde 40’ında her gün öğün atlaması yaşanıyor. Küresel gıda artışına neden olan bu artışın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyonu azaltmak için her türlü çalışmaları yapabileceklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.