Türkiye Gözünü Yine Zam Haberi İle Açtı. Elektrik ve Doğalgaza Zam!

Türkiye Gözünü Yine Zam Haberi İle Açtı. Elektrik ve Doğalgaza Zam!

Avrupa 2020 Ekim ayında 180 dolar olan metreküp doğalgazın fiyatına arttırdı. Alınan bilgiler neticesinde doğalgazın fiyatı 943 dolara kadar yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Arz ve stok sorunundan dolayı böyle bir artış olduğunu söyleyen uzmanlar fiyatların rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

Alınan bilgiler neticesinde Türkiye'de de gelecek ay gaz ve elektrikte yüksek oranda zam yapılacak. Avrupa'da doğalgaz fiyatlarındaki artış devam ederken gaz fiyatları rekor seviyeye çıktı. Ekim ayında 1000 metreküp gazın fiyatı bugün 900 dolar seviyesini aşarak 943 dolara kadar yükseldi. Onun dışında 800 doları aşarak rekor kıran gaz fiyatı ibresini yukarı yöne çevirdi. Rus Gazprom bu yıl en metreküp başına 200 ila 206 dolar içilen fiyatı arttırdı.

Yapılan açıklamalara göre 2020 Ekim ayında doğalgaz fiyatı 1000 metreküp başına 180 dolar oluyordu. 1 yılda Avrupa'da gaz fiyatları böylelikle beşe katlanmış oldu. Ayrıca birçok ülkede elektrik ve doğalgaz faturaları artarken, elektrik üretimi için ise kullanılan kömür fiyatlarına da yansıdı. Rusya Avrupa'ya tedarik ettiği gazın azalması ile birlikte fiyat artışına yöneldi. Doğalgazın miktarı Ağustos'ta 20 milyon metreküp kadar gerilerken doğal gaz miktarı günlük olarak 81 milyon metreküp civarında yer alıyordu.

Önümüzdeki günlerde sert düşüşlerin görülebileceğini söyleyerek, yüksek seviyelerin bir süre daha devam edeceğini belirtti. Bunun dışında Türkiye'nin boru hatları üzerinden ise 240 dolara satın alınan Rus gaz fiyatı ekim başında 270 dolara kadar yükselmesi öngörülüyor.

Ayrıca geçen yıl sıkıştırılmış doğalgaz fiyatlarındaki artış ithalat maliyetlerini de etkileyecek. Gazday Genel Müdürü Mehmet Doğan, bu kış elektrik ve doğalgaza zam geleceğini söyleyerek temmuz ayında doğalgazın yüzde 12 elektriğin ise yüzde 15 zam yapıldığını belirtti. Ayrıca ekim ayından itibaren elektrik ve doğalgaza yüksek oranda zamların yapılacağını belirterek sanayi ve elektrik üretimine ise yüzde 15 zam yapıldığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.