Uzman İsimler Açıkladı! Emekli Maaşını Arttırmak Mümkün!

Uzman İsimler Açıkladı! Emekli Maaşını Arttırmak Mümkün!

Milyonlarca çalışan vatandaş daha fazla emekli maaşı almanın mümkün olup olmadığını sorguluyor. Uzman isimler çalışanların aklında bulunan sorulara cevap vererek detayları açıkladı. Uzmanlar çalışırken emekli maaşını artırmanın mümkün olduğunu söyledi. İşte detaylar…

Primi yettiği halde yaşı bekleyen, işe gitmeyi devam eden kişiler emeklilik maaşlarını yükseltmek istiyor. İşçi, memur ya da kendi hesabına çalışanlar için farklı hesaplanan emeklilik aylığı, çalışma yaşamı boyunca prim hesabı üzerinden yapılıyor. Yüksek kazanç üstünden fazla prim ödeyen vatandaşların ise emekli aylığı yüksek oluyor. Yani uzun yıllar çalışıyor olmak da yüksek emekli maaşı için yeterli bir etken olmuyor.

Emekli maaşını arttırmanın yolları nelerdir?

Emekli maaşını arttırmanın yolları nelerdir? Çalışırken emekli maaşını yükseltmek isteyen vatandaş, yüksek prim yatırarak emekli maaşını yükseltebilir. Fakat asgari ücretin 7.5 katına kadar kazançlar için prim yatırılabiliyor. Yüksek kazanç üzerinden prim yapan kişiler, yüksek emekliliğe de sahip olacak. Bundan dolayı ücret bordrosuna yüksek prim kazancı yatırılması gerekiyor. Bunun dışında alınan bilgiler neticesinde prim, ikramiye, kira yardımı ödemeleri de brüt kazanca eklenmelidir.

Emekli maaşını arttırmak için 7 yıllık prim ödeneği önemli mi?

Emekli maaşını arttırmak için 7 yıllık prim ödeneği önemli mi? İşçi, memur ve kendi adına çalışan için bu etkenler farklılık gösteriyor. Yani sigortalılık geçmişinde farklı kurumlarda çalışan vatandaş tarafından ödenen primler, emekliliği ve alınacak maaşı da etkiliyor. Emeklilik dilekçesinde aylık ödeyecek kurum belirlenirken, emeklilik tarihinden geriye doğru prim ve 7 yıllık fiili hizmet süresi de esastır. Yani 7 yıl prim ödemesinde hangi sigortalılık statüsüne prim ödendiği de önemli. Uzmanlar, vatandaşın bu faktörlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.