Çocuklar Neden Korkar Uzmanlardan Açıklama!

Çocuklar Neden Korkar Uzmanlardan Açıklama!

Çocukların neden küçükken yerli yersiz korktukları ve bunun gelecekte nasıl etkilendikleri merak konusu haline geldi. Uzmanlardan gelen açıklamalar çocukların korku mekanizmasının nasıl şekillendiğini ortaya koyuyor.

Çocukların küçükken korktuğu olaylarla birlikte gelecekte bundan nasıl etkilendikleri merak konusu haline gelmiştir. Psikologlar bu konu hakkında çeşitli araştırmalar yapmaktalar. Uzmanlardan gelen açıklamalar ise dikkat çekti.

Korku Duygusu Nasıl Gelişir?

Uzmanlardan gelen açıklamada korku duygusuna ilişkin "2-4 yaşları arasındaki bir çocukta animizm denilen dönemsel bir özellik görülür. Yani canlı ile cansızı ayıramayan bu yaş dönemindeki çocuklar, canlı bir nesneyi cansız gibi ya da cansız bir nesneyi canlı gibi değerlendirerek korku hissetmeyebilir. Örneğin; bu yaşlar arasındaki çocuk için tehlikeli bir örümcek, masum bir oyuncak olarak algılanabilir. Ancak çocuk örümcek tarafından ısırılırsa ya da çevresi tarafından örümcekle ilgili korku hissi aktarılırsa çocukta örümceğe karşı korku duygusu gelişir." açıklamasına yer verildi.

Çocukları Korkutmamaya Dikkat Edilmeli

Öte yandan uzmanlar, çocuklara korku içerikli cümleler aşılamanın doğru olmadığını ve korku mekanizmasını yoğun şekilde harekete geçirdiğini belirtti. Açıklamalarında ise "Çocuklara sarfedilen kaygı içerikli cümleler çocuklarda korku duygusunu harekete geçirir ve korku merkezinin alarm sistemini açık bırakır. Yani, korku hissetmemesi gereken yerde çocuk sürekli olarak korkar ve yoğun kaygılar yaşar. Çocuğun yaşadığı bu korku sağlıklı bir korku değildir. Ellerini yıkamazsan mikrop kaparsın, yemeğini yemezsen büyüyemezsin, söz dinlemezsen Allah seni yakar, ağlarsan polis seni alır, yaramazlık yaparsan doktor iğne yapar, susmazsan seni burada bırakacağım, elimi bırakırsan hırsızlar seni kaçırır, köpeğe yaklaşma seni ısırır gibi çocuğuna yoğun kaygı yükleyen, soyut içerikler barındıran ve korkuyu pekiştiren sözler çocukta fobilerin ve kaygı bozukluklarının oluşmasına neden olabilir." ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.