SSK ve Bağ-Kur'dan Emeklilik Bekleyenleri Sevindirecek Haber!

SSK ve Bağ-Kur'dan Emeklilik Bekleyenleri Sevindirecek Haber!

12.3 milyonu aşkın SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisini ilgilendiren 2022 yılı zam oranları merak edilirken, erken emeklilik için dikkat çeken bir adım atıldı. 

Memur ve memur emeklisinin maaşına 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5, ikinci altı ayı yüzde 7 artış yapıldı. Artış, 2023'ün ilk altı ayı yüzde 8, ikinci altı ayı yüzde 6 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 3 aylık enflasyon yüzde 4.23 olarak gerçekleşti. Kesin oran için geriye Ekim, Kasım ve Aralık verileri kaldı. Şu ana kadar gerçekleşen enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde 329 liraya varan artış yaşanacak. Ek ödeme dahil en yüksek aylık 7 bin 792 liradan 8 bin 121 liraya çıkacak.

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre ise ikinci 6 aylık TÜFE yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 5.21'i bulabilecek. Bu durumda en yüksek maaş yaklaşık 405 lira artışla 8 bin 237 liraya ulaşacak.

ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Esnafın 1800 gün prim ödemesi ve 10 yıl sigortasını eksiksiz olarak doldurmaları durumunda sağlık raporu alarak emekli olmaları mümkün. Erken emeklilik için hastaneden rapor almak gerekiyor. Bunun içinde kurul karşısına çıkmanız şart. Erken emeklilik başvurusu için bulunduğunuz il ve ilçede bulunan SGK müdürlüklerine başvuru yaparak sevkinizi isteyebilir daha sonrasında da hastaneden rapor almak için kurul karşısında çıkabilir.

EMEKLİ MAAŞINI ARTTIRMAK İÇİN NE YAPILIR?

Emekli vatandaşlar bağlı oldukları koruma göre farklı maaş alıyorlar. Şu anda en düşük memur emeklisi maaşı 3276 TL, en düşük SSK emeklisi maaşı 2624 TL ve en düşük BAĞ-KUR maaşı 1.802 TL olarak biliniyor. Tarım BAĞ-KUR’u emeklisi 1800 lira alırken esnaf BAĞ-KUR’u emeklisi ise 1912 TL maaş alıyor. Aradaki gelir dağılımını ortadan kaldırmak için Türkiye Emekliler derneğinin birtakım talepleri var. Türkiye Emekliler Derneği Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmeler yaparak emekli maaşının en az asgari ücret seviyesine çekilmesini talep ediyor. Aynı zamanda emekli maaşını yükseltmek için prim ödeme sürecinde daha yüksek ödeme yapmak da mümkün. Yüksek prim ödemesi yapanlar emekli olduktan sonra rahat ediyor ve daha yüksek maaş alma imkanı elde ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.